Ağız Kokusu

Ağızdaki kötü koku, ağız kokusu olarak adlandırılır. Önemli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Patolojik ve fizyolojik olmak üzere ikiye ayrılır.
1. Fizyolojik Ağız Kokusu:
Sabahları sindirim kanalında biriken gazların veya dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir. Dil sırtını fırçalamak, devamlı olmamak şartıyla çinko içeren ağız gargaraları kullanmak ve sakız çiğnemek bir çözümdür.
Sarımsak, soğan gibi bazı kokulu yiyecekler de ağız kokusuna neden olurlar. Tedavi
gerektirmezler.
2.Patolojik Ağız Kokusu:

Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,
Şeker hastalığı (aseton kokusu),
Böbrek yetmezliği (balık kokusu),
Karaciğer yetmezliği,
Metabolizma bozuklukları gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilirler.
Ağız Boşluğundan Kaynaklanan Ağız Kokusunun Tedavisi:
1- Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları önemli ölçüde ağızdaki kötü kokuya neden olurlar. Bu nedenle ağız hijyeni sağlanarak enfeksiyon odakları ortadan kaldırılmalıdır.
2- Eski köprü ve protezler zamanla gıda birikmesine neden olarak ağız kokusu yapabilirler. Bu durumlarda eski protezler yenilenmeli, eksik olan dişlerin yerleri için gerekli tedaviler yaptırılmalıdır. Diş ve diş etlerinin sağlığı sağlanmasına rağmen ağız kokusu geçmiyorsa, patolojik bir nedeni olabilir.
3- Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yoludur. Bu nedenle şeker gibi bazı hastalıklarda, pek çok ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan ağız kuruluğu da kötü kokuya neden olur. Sabahları kalktığınızda ağzınızdaki kötü kokunun nedeni de; gece boyunca tükürük salgısının azalması ve ağız içindeki bakterilerin yemek parçacıklarını çürütmesidir. Tarçınlı şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.
4- Bol su içmek, onlarca yararının yanında dilin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabilir. Su ağız içindeki bakterilerin minimumda tutulması için direk yardımcıdır. Ayrıca su, tükürük salgısını da artırarak bakterilerin sayılarının azaltılmasına katkıda bulunur.

5- Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer rahatsızlıklar, geceleri ağızdan nefes alınmasına neden olarak ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.
6- Basit şekerler diş çürüklerine neden olarak ağız sağlığını büyük bir hızla bozarlar. Bu nedenle basit şeker tüketiminizi azaltarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz.
7- Lokmaları daha iyi çiğneyerek ağızda yemek parçası kalması olasılığını düşürebilirsiniz. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olacaktır.
8- Diş ipi sayesinde dişlerin arasında biriken bakteri ve yemek artıklarını çıkarabilir, ağız kokusunu önleyebilirsiniz.
9-Sigara içmek de ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusuna sebep olabilir.