“Hayata güvenle gülümseyin...”
Hizmetlerimiz
İmplantoloji
Protez
Estetik Diş Hekimliği
Kanal Tedavisi
Çocuk Diş Hekimliği
Ortodonti
Acil Bilgiler ve Öneriler
Çene Cerrahisi
Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi
Bleaching
Dental Radyoloji
Ağız Kokusu
 Ağız Kokusu
Ağızdaki kötü koku, ağız kokusu olarak adlandırılır. Önemli hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Patolojik ve fizyolojik olmak üzere ikiye ayrılır.

1. Fizyolojik Ağız Kokusu:

Sabahları sindirim kanalında biriken gazların veya dil sırtında üreyen bakterilerin sebep olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir. Dil sırtını fırçalamak, devamlı olmamak şartıyla çinko içeren ağız gargaraları kullanmak ve sakız çiğnemek bir çözümdür.

Sarımsak, soğan gibi bazı kokulu yiyecekler de ağız kokusuna neden olurlar. Tedavi
gerektirmezler.

2.Patolojik Ağız Kokusu:

Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,
Şeker hastalığı (aseton kokusu),
Böbrek yetmezliği (balık kokusu),
Karaciğer yetmezliği,
Metabolizma bozuklukları gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilirler.

Ağız Boşluğundan Kaynaklanan Ağız Kokusunun Tedavisi:

1- Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları önemli ölçüde ağızdaki kötü kokuya neden olurlar. Bu nedenle ağız hijyeni sağlanarak enfeksiyon odakları ortadan kaldırılmalıdır.

2- Eski köprü ve protezler zamanla gıda birikmesine neden olarak ağız kokusu yapabilirler. Bu durumlarda eski protezler yenilenmeli, eksik olan dişlerin yerleri için gerekli tedaviler yaptırılmalıdır. Diş ve diş etlerinin sağlığı sağlanmasına rağmen ağız kokusu geçmiyorsa, patolojik bir nedeni olabilir.

3- Tükürük ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yoludur. Bu nedenle şeker gibi bazı hastalıklarda, pek çok ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan ağız kuruluğu da kötü kokuya neden olur. Sabahları kalktığınızda ağzınızdaki kötü kokunun nedeni de; gece boyunca tükürük salgısının azalması ve ağız içindeki bakterilerin yemek parçacıklarını çürütmesidir. Tarçınlı şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.

4- Bol su içmek, onlarca yararının yanında dilin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabilir. Su ağız içindeki bakterilerin minimumda tutulması için direk yardımcıdır. Ayrıca su, tükürük salgısını da artırarak bakterilerin sayılarının azaltılmasına katkıda bulunur.

5- Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer rahatsızlıklar, geceleri ağızdan nefes alınmasına neden olarak ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.

6- Basit şekerler diş çürüklerine neden olarak ağız sağlığını büyük bir hızla bozarlar. Bu nedenle basit şeker tüketiminizi azaltarak ağız kokusunu önleyebilirsiniz.

7- Lokmaları daha iyi çiğneyerek ağızda yemek parçası kalması olasılığını düşürebilirsiniz. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olacaktır.

8- Diş ipi sayesinde dişlerin arasında biriken bakteri ve yemek artıklarını çıkarabilir, ağız kokusunu önleyebilirsiniz.

9-Sigara içmek de ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusuna sebep olabilir.

İmplant

Kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen ve hastaya herhangi bir yan etkisi olmayan, kemik dokusu ile birleşimini tamamladıktan sonra doğal bir diş gibi ağızda yer alabilen, titanyumdan yapılan vidalara "implant" adı verilir. Kısaca implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.

Protez

Dişlerde, çürük, kırık veya aşırı miktarda madde kaybı olduğu durumlarda, dişlere porselen kaplamalar yapılır. Dişlerde bir miktar aşındırma yapıldıktan sonra kaplama uygulanacak dişlere uyumlu şekilde bir metal altyapı hazırlanır. Bu altyapının dişlere uyumu kontrol edilir ve bu metal altyapı porselenle kaplanır.

Beyazlatma

Dişlerin tüm yüzeylerinin diş hekimi tarafından temizlendikten sonra, hastanın ağzından alınan ölçülere uygun olarak laboratuarda şeffaf bir plak hazırlanır. Bu plakta diş beyazlatma jeli için ayrılmış özel boşluklar bulunmaktadır. Beyazlatma jelleri hastaya verilerek, diş hekiminin tarif ettiği şekilde plağa uygulanır. Günde ortalama 6-8 saat ( tercihen uykuda ) takılır. Ancak, daha önce yapılmış olan dolgular ve kaplamalar bu sekilde beyazlatılamazlar, renkleri aynı kalır.

Ortodonti

Ortodonti, baş ve boyun bölgesindeki iskeletsel ve dişsel sorunların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, çok basit dil ve damak egzersizlerinden porselen tellere, iskeletsel destek sistemlerinden, dişlerin iç taraflarına takılan lingual braketlere kadar pek çok yöntemi içermektedir.
Ortodontik tedavide kullanılan materyal ve metodlar devamlı gelişse de, tedavi prensipleri değişmemektedir. Erken teşhis, ortodontik bozuklukların önlenmesi ve düzeltilmesi için en önemli basamaktır.
Toplumdaki gelişim ve sosyal ilerlemeyle beraber, erişkin kişilerin de ortodonti ihtiyacı artmıştır. Güzel bir ağız yapısı ile birlikte mutlu gülümsemeler, hem iş hem de sosyal yaşamın en önemli unsurlarından birisini oluşturmaktadır. Günümüzde gittikçe daha fazla sayıda erişkin hasta, ortodontik tedavi talep etmektedir.

Tokat Dental
0(356) 214 99 99
Semerkant Mah. Gazi Osman Paşa Bulv. No:118 TOKAT